miercuri, 19 noiembrie 2014

Litografii: 4 dintre cei mai cunoscuti litografi ai lumii

Litografiile sunt lucrari artistice imprimate pe hartie, lemn sau alte tipuri de materiale si au fost inventate de bavarezul austriac Alois Senfelder, in 1796. Din secolul 18 si pana in prezent, numerosi artisti celebri sau remarcat in aceasta tehnica artistica. Iata cativa dintre cei mai celebri litografi ai tuturor timpurilor!

            1. Salvador Dali

            Artistul spaniol Salvador Dali este unul dintre cei mai cunoscuti litografi din lume. O parte din opera sa (peste 20 de litografii) poate fi admirata chiar si la noi in tara, la Muzeul de Arta din Cluj.  Litografiile expuse incepand cu toamna lui 2014 in Muzeul din Cluj evidentiaza universul suprarealist al artistului si subliniaza perfect specificul acestui gen de lucrari.


Icoana Sfintii Ioachim si Ana

            2. Honore Daumier

            Honore Daumier este unul dintre cei mai apreciati litografi ai Frantei.  Artistul a executat primele sale litografii in 1822, iar lucrarile sale s-au bucurat de un real succes la acea vreme. Insa adevaratele capodopere litografice ale artistului se remarca abia dupa revolutia din 1830, cand ia amploare activitatea caricaturistilor si se deschide “calea” catre numeroase sculpturi si opere gravate.

            3. Michael Bielz

            Michael Bielz este un celebru litograf de origine romana, ale carui opere au depasit cu mult granitele tarii noastre. Nascut la Biertan, in 1787, si educat in Sibiu, Medias si Cluj. In 1822, a pus bazele primei institutii litografice ardelene, impreuna cu Franz Neuhauser.

Icoana Sfantul Victor

            Este recunoscut ca primul litograf care a oferit o harta a Transilvaniei la scara redusa.  Gratie litografiilor lui, zona Transilvaniei si, in general, Romania a devenit cunoscuta in intreaga lume. Bielz este primul litograf transilvanean admis in societati stiintifice de elita din Germania si Austria.

            4. Pablo Picasso

            Picasso este unul dintre cei mai cunoscuti pictori din lume. Putina lume stie despre el ca opera lui artistica, care se intinde pe o perioada de 50 de ani, a cuprins nu doar picturi, sculpturi si poezie, ci si numeroase litografii. Artistul s-a dedicat mai mult ceramicii, sculpturii si litografiei spre sfarsitul vietii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu